Haal meer uit je bestaande klanten

Haal meer uit je bestaande klanten
Regelmatig stellen we onszelf de vraag: “Hoe krijgen we meer klanten, meer omzet en dus meer marge?” Haal meer uit je bestaande klanten!

Door de jaren heen hebben we onszelf regelmatig de vraag gesteld hoe we meer klanten kunnen krijgen. Vaak wordt dan vergeten dat we ook al heel veel bestaande klanten hebben. Deze klanten kennen jou, je product of dienst en zijn al zeer tevreden. Waarom zou je deze vruchtbare grond negeren? Waarschijnlijk is er na wat zaaien genoeg te oogsten.

Is je klant bekend met jouw volledige portfolio?

Het kan namelijk zo zijn dat een klant nog niet bekend is met alle diensten of producten in je volledige portfolio. Het is dan toch vrij eenvoudig om een afspraak met je klant te maken en samen de rest van je portfolio te bekijken. Misschien heeft een klant wel al de hele ICT-infrastructuur in vertrouwen en met tevredenheid bij jou ondergebracht, maar zou dat ook kunnen met de telefonie?

Een accountplan is kinderspel!

Om voor jezelf meer overzicht en rust te creëren, is het goed om de informatie over je klanten inzichtelijk te maken. Welke klanten heb je? Welke diensten nemen ze wel, maar belangrijker nog, welke diensten nemen ze niet af? Hoe oud is de ICT-infrastructuur? Zijn de verbindingen up-to-date? Voldoet de beveiliging nog?

Stuk voor stuk vragen die je eenvoudig kwijt kan in een Excel-overzicht. Maak voor jezelf eens een overzicht met jouw klanten. Noteer de diensten uit je portfolio en maak een opmerkingenveld. Vervolgens kruis je de diensten aan die ze afnemen en voilà! Waar geen kruisje staat, zijn dus allemaal kansen om je business uit te breiden bij je bestaande klanten. Zo zie je, een accountplan maken is kinderspel!

Haal meer uit je bestaande klanten

De volgende stap is natuurlijk het oppakken van de telefoon of het sturen van een mailtje naar je klant. Je wilt graag weer even langskomen om te kijken hoe het gaat. Een goed gesprek en een lekkere kop koffie kan er meestal wel vanaf. In een dergelijke ongedwongen sfeer kun je makkelijk peilen in hoeverre je klant op de hoogte is van jouw overige diensten. En natuurlijk vraag je dan hoe dit nu geregeld is. Vaak komen dan al punten naar boven waar je op in kunt haken om ook daarover te adviseren. Je zult zien dat er op deze manier meer business gedaan kan worden bij je bestaande klanten. Is het niet direct, dan wel wanneer ze voor de keuze komen te staan om te vernieuwen of te veranderen. Jij bent dan toch de eerste aan wie ze denken.

Een kijkje naar de toekomst

Als laatste zal je merken dat je op deze manier anders in gesprek gaat met je klant. Het wordt persoonlijker, je wordt gezien als echte partner en zo word je dan ook behandeld. Spreek daarom regelmatig af bij je bestaande klanten, ook als er niet direct wat te verkopen valt. Maak bijvoorbeeld aan het begin van het jaar al afspraken voor kwartaalmeetings en plan ze in. Of maak een afspraak richting het einde van het jaar en praat over de komende veranderingen en op welke manier dit impact heeft op de organisatie van je klant. Dit biedt je klant dan ook ruim de gelegenheid budget op te nemen om de ontwikkelingen door te voeren.

Vanuit 1A kunnen we je natuurlijk ondersteunen. Wil je een keer brainstormen of heb je al een idee? Samen zorgen we ervoor dat het werkt en maken we business doen nog leuker! Kijk eens op www.1afa.com of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Auteur

Wesley Vitters

Blinkt uit in het vertalen van technische vraagstukken van klanten naar menselijke oplossingen.

Facebooktwitterlinkedin

Facebooklinkedinrssyoutube